czwartek, 10 kwietnia 2014

Cebula

Francuski rarytas, mój ulubiony. Prosta, wykwintna do bólu i smaczna. Bez trudu i bez łez...

Francuska zupa cebulowa


1,5 kg cebuli obranej i pokrojonej w cienkie plasterki (by nie płakać proponuje kroić w pobliżu odpalonego palnika gazowego)
4 łyżki masła
5 ząbków czosnku pokrojone
łyżeczka tymianku
1,5 litra ulubionego bulionu
bagietka
ser cheddar
sól
pieprz

Na maśle zeszklić cebule z czosnkiem i tymiankiem. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem około 15 minut. Następnie zdjąć pokrywkę, podkręcić ogień na max i zrumienić cebule. Dolać bulion i gotować około 20 minut. Doprawić do smaku. Podawać z zapieczoną bagietką z serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz