środa, 1 maja 2013

Pio robi kruche

Jest święto...jest zabawa...Miała być Praga jest dzień przyjemności, wspólnego gotowania, wspólnego obżarstwa. Dziś wszystko jest przyjemne, wspólne i razem.

Krucha tarta tatin z jabłkami i wytrawnym mascarpone




kruche ciasto - kupne lub wasz ulubiony przepis. Ja robię kruche ciasto z 170 g masła,  300 g mąki, 80 g cukru, 2 żółtka
6 kwaśnych jabłek obranych i pokrojonych na połówki
łyżka cukru
skórka i sok z 1 cytryny
łyżeczka cynamonu

Jabłka wymieszać ze skórka i sokiem z cytryny, cukrem, cynamonem. Następnie wyłożyć do naczynia na tarte wypukła strona do dołu. Przykryć ciastem i piec około 30 minut w temp 180 stopni



Wytrawne mascarpone

250 g mascarpone
łyżka cukru pudru
łyżka brandy
łyżeczka esencji waniliowej

Składniki wymieszać i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz