sobota, 4 stycznia 2014

Biała czekolada

Doskonałość. Najlepszy sernik ever, ever. Słodki, kremowy i pełen białego szczęścia.

Sernik z białą czekoladą, malinami, granatem i czekoladowym kremem


spód
250 gr ciasteczek
100 gr masła

ciasto
1 kilogram sera trzykrotnie mielonego (Rawicz)
3/4 szklanki cukru
łyżka esencji waniliowej
4 jajka
3 łyżki mąki
100 gr roztopionej białej czekolady
słoik konfitury malinowej z owocami granatu podgrzany i przetarty

polewa
100 gr czekolady białej
3/4 szklanki śmietany
łyżeczka esencji waniliowej

Na spód zmiksować składniki i wykleić tortownice. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie zmiksować ser z cukrem, mąka i esencją waniliową. Powoli dodawać czekoladę i po jednym jajku. Wylać połowę masy na podpieczony spód i wyłożyć przetartą konfiturę. Uzupełnić resztą ciasta i piec około 50 minut w temp 18-0 stopni. Wystudzić najlepiej cała noc i podawać z kremem z roztopionej białej czekolady ze śmietanka najlepiej ciepły.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz