wtorek, 14 stycznia 2014

Wiktoria

To była miłość od pierwszego pielemieni. Spontaniczna, zaskakująca zdobyła moje kubki smakowe. A gdy po wszystkim na stole wylądował sernik ukraińsko-włoski poddałem się tej rozkoszy...

Sernik z mascarpone



500 gr mascarpone
330 ml śmietany 18%
pół szklanki cukru
łyżeczka wanilii
4 jajka
300 gr herbatników maślanych
120 gr masła

Zmiksować herbatniki i utrzeć z masłem. Wylepić formę i piec około 10 minut w temp. 180 stopni. Wymieszać mascarpone ze śmietana, wanilia i cukrem i dodawać po jednym jajku. wylać masę na podpieczony spód i piec w kąpieli wodnej około 60 minut (temp. 180 stopni). wyjąć, wystudzić i przechować przez noc w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz