sobota, 18 stycznia 2014

Mammaryla

Na Jej cześć, tylko dla Niej i o Niej...wyborna, kruchutka , słodka i sycąca...Piękna, pachnąca, z gracja pyszni się w swej formie. Zakochanie z pierwszym kęsem...uzależnienie murowane.

Tarta z karmelem i orzechami włoskimi



250 gr mąki
2 łyżki cukru
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody
 1 jajko
125 gr masła

400 gr orzechów uprażonych na patelni i posiekanych niechlujnie
200 gr brązowego cukru
50 ml śmietanki
150 ml miodu
200 gr masła

Wyrobić szybko ciasto, wylepić nim formę i wstawić na 30 minut do lodówki. Następnie piec w temp. 180 stopni około 20 minut. W tym czasie zagotować miód, masło, cukier i śmietankę (gotować około 5 minut) i wylać na upieczony spód. Zapiekać jeszcze około 10 minut i wystudzić.

1 komentarz: