wtorek, 18 czerwca 2013

Pan Ząbek

Jak Pan Ząbek to szarlotka...jak szarlotka to tradycyjna, ze smażonymi jabłkami, przyprawą korzenną i kruszonka. Wpada ząbek zjarany i zgrzany na budowie, w mieszkaniu upał a ja na dodatek przy piekarniku 200 stopni wyciągam właśnie jego ulubiony smakołyk...Oj będzie potrzebne dużo zimnej wody, wentylator albo klima gdyż nasza Garconiera się nieźle nagrzewa....

Szarlotka


300 gram mąki
180 gram masła
łyżka cukru
4 żółtka

1 kg jabłek obranych i pokrojonych na kawałki
2 łyżeczki przyprawy do piernika
cukier do smaku

Zagniatamy szybko ciasto i chłodzimy przez pół godziny w lodówce. Wyjmujemy i wylepiamy naczynie do tarty zostawiając 1/4 ciasta na kruszonkę. Nakuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika 200 stopni na 15 minut. Na niewielkiej ilości wody dusimy jabłka do rozpadnięcia, dodajemy przyprawę do pierników i cukier. Na podpieczony spód wykładamy jabłka i na tarce ścieramy resztę ciasta na kruszonke. Pieczemy około 30 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz