wtorek, 11 czerwca 2013

Jaja

To była męska decyzja, robimy Kedgeree i to od razu nie byle jakie gdyż z łososiem i wędzonym pstrągiem. Wszystkich ściągneło do kuchni Pio, Gorzka, Słodki stawili się gotowi na swoje stanowiska do pomocy i konsumpcji. Pio siekał, obierał, szatkował, ja mieszałem w garze i dbałem o smak a pieski czekały niecierpliwie na wypełnienie misek. To był zdecydowanie rodzinny posiłek...

Kedgeree z wędzonym łososiem i pstrągiem



1 kubek ryżu długoziarnistego (ok. 150 g)
300 ml wody
1/2 cebuli, pokrojonej drobno
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
1 łyżeczka startego na tarce imbiru
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka przyprawy curry
kawałek wędzonego łososia
1 wędzony pstrąg
odrobina soli
natka pietruszki, posiekana
3 jajka, ugotowane na twardo i przekrojone na ćwiartki

Ryż wypłukać dwukrotnie. W garnku rozgrzać masło i oliwę, dodać cebulę, zeszklić przez 3-5 minut. Dodać czosnek, imbir, kurkumę, curry i sól. Mieszając smażyć 2 minuty. Dodać ryż, dokładnie wymieszać. Smażyć kolejne 2-3 minuty. Wlać wodę, przykryć garnek, gotować 13-15 minut. 
Kiedy ryż będzie gotowy dodać dodać kawałki wędzonego łososia i pstrąga, posypać natką, dodać jajka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz